Kroatien

 

 

 

Segla med Navigare Yachting i Kroatien, vi har idag den enda Svenskägda flottan med över 40 båtar på tre olika baser i Kroatien. Så för den som vill segla i Kroatien är vi det självklara valet om man vill ha trygghet, omtanke och service av Svensk kvalitet. Att segla är att leva!

 

Kroatien ligger beläget i hjärtat av Europa på den vackra Adriatiska kusten och gränsar till Italien, Slovenien och Ungern. På en kuststräcka av ca 250 sjömil mellan Pula i nordväst och Dubrovnik i sydost ligger mer än 1100 öar. Här finns även många skyddade vikar som är perfekta natthamnar. I flera hamnar finns fasta bojar att förtöja vid och även i de minsta vikarna finns ofta en liten familjerestaurang som serverar goda middagar.

 

Adriatic Club International (ACI) är benämningen på en kedja av 21 marinor utmed hela kusten som är organiserade på samma sätt. Dessa tillhandahåller bra service för dig som seglar, med duschar, el, vatten, väderprognoser och en reception som är öppen kl 8-20. En hamnvakt tar alltid emot och anvisar plats samt hjälper till att förtöja aktern mot bryggan och lyfta upp pickup-linan som man förtöjer med i fören. Det finns även många privata hamnar som liknar ACI-marinorna, men med en något lägre servicegrad. Priset för att ligga i en ACI-marina med en 44-fots båt är ca 350 kronor per dygn. I de privata hamnarna är priset oftast lägre.

 

År 1999 vann Kroatien tre internationella utmärkelser för det renaste vattnet i Medelhavet. Några av de mest kända turistorterna längs den dalmatiska kusten är Dubrovnik, Split, Porec och Trogir, alla noterade på UNESCO: s världsarvslista.

 

Under de senaste åren har Kroatien blivit mer och mer intressant för resenärer över hela världen inte minst för de som vill segla. En stor anledning är att det finns mer än 1000 öar. Detta gör området till en idealisk seglardestination med all dess kulturella och naturliga mångfald - Unescos bevarade platser såsom Dubrovnik, Trogir eller Split, renässansarkitekturen på Hvar eller Korcula, typiska dalmatiska orörda byar på Vis eller Brac, naturparken på Mljet ön ... dessa platser är bara några av höjdpunkterna under din seglingstur.

 

Kroatien är perfekt beläget på den adriatiska kusten och är lätt att nå med båt, flyg, tåg eller bil (inom köravstånd från de flesta europeiska länder som Österrike, Italien, Tyskland eller Frankrike).

 

Valuta

Officiella valuta i Kroatien KUNA (kN).

 

Utländska valutor kan växlas på växlingskontor, banker, postkontor, de flesta marinor, turistbyråer och hotell.
Kontrollera aktuell växelkurs: www.hnb.hr

 

Alla större kreditkort (VISA, Master Card, AMEX, Diners) accepteras i affärer och på de flesta restauranger.

 

Klimat

Dalmatiska kusten och öarna har ett typiskt medelhavsklimat med milda vintrar och varma, soliga somrar som ibland störs av regnskurar. Under juli och augusti kan det vara väldigt varmt (upp till 38 grader). Juni och september är bästa månaderna om du föredrar att undvika överdriven värme, och på den dalmatiska kusten även maj och oktober.

 

Mer om vädret i Kroatien på http://meteo.hr/index_en.php

Kontakta basen Kroatien

Split - Marina Kaštela

Šetalište kralja Tomislava bb
21 213 Kaštel Gomilica, Croatia
Tel: +385 21 223 600
Fax: +385 21 223 602
Nöd GSM: +385 91 3777 802

Šibenik - Marina Mandalina

Obala J. Šižgorića 122 000 Šibenik, Croatia
Tel: +385 22 310 398
Fax: +385 22 310 399
Nöd GSM: +385 91 3777 605

Segla med skeppare

Även om du är en van seglare underlättar det med en professionell skeppare ombord när du seglar i nya farvatten.

Läs mer